berlin marathon
Спорт Поради

Коли не треба бігти півмарафон

Половина марафону – підступна дистанція. Здавалося б, це всього 21,1 км, значить не варто боятися марафонської «стіни», і ця дистанція під силу всім, хто регулярно бігає. Але, все далеко не так – півмарафон вимагає дуже серйозного ставлення до тренувань, розвитку різних фізичних якостей, а не тільки регулярних пробіжок.

Не бігали масових забігів

Масовий забіг має свої правила. Перед участю в таких змаганнях не зайвим буде досвід участі в заходах не такого величезного масштабу. Потрібно знати, які документи надавати, де і які умови дозволять отримати стартовий пакет, що таке стартові кластери, причини дискваліфікації і т.д. Деякі люди панічно бояться натовпу. Подумайте, наскільки вам буде комфортно бігти серед величезної кількості людей. Помічено, що новачки під впливом цього натовпу часто можуть занадто швидко стартувати, видихатися вже через пару кілометрів і навіть не добігти. На півмарафоні важливо розподілити свої сили.

Немає досвіду тривалого бігу по асфальту

Півмарафони, які часто проводяться в містах, по асфальтовому покриттю, можуть стати серйозним випробуванням для бігунів, які звикли до тренувань на ґрунтових стежках або гумовій доріжці стадіону. Якщо ви вирішили бігти півмарафон, тренуйтеся на асфальті. Покриття впливає на техніку бігу, може спровокувати травми, якщо неправильно підібрані кросівки.

Немає відповідної екіпіровки

Брати участь в півмарафоні в старих, потертих кросівках, як і в нових, тільки з магазину – велика помилка. Кросівки для різних типів стопи і різних дистанцій – НЕ маркетинговий прийом. Таке взуття допоможе знизити ймовірність отримання травм. Правильно підібрати кросівки дуже важливо. Але крім них, у вас повинен бути також зручний одяг, головний убір, шорти … При виборі екіпіровки для півмарафону поцікавтеся, яка погода буде в день старту.

Бігаєте менше півроку

Якщо ви бігаєте менше 6 місяців, але сповнені сил, енергії, амбіцій і бажання заробити медаль, це ще не привід бігти півмарафон. Підготовка до такої дистанції за 3-6 тижнів без попереднього стабільного бігового досвіду – ризик для здоров’я. Тому що, коли людина починає бігати, вона тренує не тільки м’язи, але і серцево-судинну систему, суглоби, зв’язки. Всі системи організму повинні адаптуватися до нових навантажень, і, бажано, поступово. Щоб пробігти півмарафон, регулярно тренуйтеся 3-4 рази на тиждень не менше 3 місяців. Якщо пробіжки нерегулярні – для підготовки потрібно ще більше часу.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь