QTjLC
Здоров’я Поради Спорт

Як алкоголь впливає на вашу фізичну форму

Спорт – відмінний спосіб відволіктися від проблем, проте в кінці важкого тижня, наповненою роботою і тренуваннями, мало хто відмовиться від кружки холодного пива або келиха вина. Хай там як, алкоголь дуже часто звинувачують в негативному впливі на здоров’я, особливо якщо розмова заходить про спортсменів і спортивні результати. Так чи все страшно насправді? Спробуймо розібратися в реальному ефекті, який чинить на нас алкоголь.

Як діє алкоголь
При споживанні спиртних напоїв алкоголь (етанол) потрапляє в шлунок, де 20-25% алкоголю негайно всмоктується в кров. Частина, що залишилася етанолу проходить в тонкий кишківник, де поступово всмоктується в кров. Після потрапляння в кровоносну систему алкоголь повільно надходить в печінку, де відбувається його розщеплення.

Здорова печінка розщеплює алкоголь в кількості 28 г за 1,5 години (приблизно така кількість алкоголю міститься в одній чарці міцного спиртного, пінті пива і келиху вина). На швидкість розщеплення алкоголю в печінці можуть впливати різні фактори: наприклад, рівень жиру в організмі (чим нижче кількість жиру, тим швидше виводиться алкоголь), а також стать людини (жінки зазвичай повільніше виводять алкоголь з організму). Весь обсяг алкоголю, який печінка не в змозі вивести з організму в цей момент, залишається в крові.

Так як етанол надає на центральну нервову систему гальмівний вплив, перша чарка або келих вина розслаблює людину. Однак у міру зростання вмісту алкоголю в крові ефект наростає і людина п’яніє. Тепер, коли ми розуміємо, як на нас діє алкоголь, пора з’ясувати, чому зловживання алкоголем може надати негативний ефект на ваші заняття спортом і ваші результати.

Алкоголь перешкоджає синтезу білка
Алкоголь впливає на здатність організму засвоювати білок і перешкоджає синтезу білка. Синтез білка – це процес, в ході якого амінокислоти з’єднуються одна з одною і утворюють протеїни. Зростання м’язової маси має на меті наявність позитивного білкового балансу. Якщо організм не споживає достатню кількість протеїнів, в разі серйозних м’язових навантажень зростання м’язової тканини виявиться не в змозі компенсувати руйнування м’язових волокон внаслідок тренувань, що призведе до зниження м’язової маси.

Дослідження показало, що хронічний алкоголізм перешкоджає синтезу білка і в багатьох випадках спричинює розвиток міопатії. Міопатія – це стан, в якому м’язові волокна не можуть працювати належним чином, що викликає фізичну слабкість і навіть параліч.

Алкоголь знижує рівень тестостерону
Тестостерон – це найважливіший для організму гормон, який сприяє зростанню і регенерації м’язів. Зниження рівня тестостерону пов’язують зі зниженням сухої м’язової маси і швидкості відновлення м’язів, що, своєю чергою, негативно позначається на спортивних результатах. Наявність алкоголю в організмі запускає цілий ряд хімічних реакцій, включаючи вироблення в печінці токсину, який руйнує тестостерон.

Алкоголь викликає зневоднення і забирає енергію
Алкоголь – відмінний сечогінний засіб. Причина в тому, що ниркам доводиться фільтрувати велику кількість рідини в ході процесу розщеплення алкоголю, в результаті ми маємо зневоднення організму, на усунення наслідків якого може піти до тижня (в залежності від того, скільки ви випили). У разі зневоднення помітно зростає ризик травмування опорно-рухового апарату, також можуть виникати судоми, розтягнення, напруга в м’язах, крім того, ваш апетит буде падати, попри те, що ваші потреби в їжі (тобто енергії) не будуть знижуватися.

Так як алкоголь всмоктується в кров в шлунку і тонкому кишечнику, потрапляючи в клітини організму, водний баланс тіла виявляється порушений. Нестача води в клітинах м’язів може перешкоджати синтезу АТФ, яка є паливом, необхідним для скорочення м’язів. Зниження синтезу АТФ може також стати причиною нестачі енергії і зниження витривалості. Потрібно зауважити, що вода відіграє найважливішу роль в процесі розвитку м’язової маси (м’язова тканина на 70 відсотків складається з води), так що навіть при легкому зневодненні ваші м’язи будуть випробовувати напругу.

Надмірне споживання алкоголю призводить до виснаження запасів вітамінів і мінералів в організмі
Для збереження здоров’я і нормального функціонування нашого організму необхідні вітаміни і мінерали. На жаль, при споживанні алкоголю з організму з великою швидкістю починають виводитися вітаміни А, C і В, а також кальцій, цинк і фосфор. Все логічно: щось знайшов – щось втратив. Питання в тому, що для вас важливіше. Але ми відволіклися. Йдемо далі.

Алкоголь – калорійний продукт
У 1 грамі алкоголю міститься 7 калорій, а це значить, що за п’ятничний вечір ви можете разом з алкоголем «з’їсти» чимало калорій.

На жаль, м’язи не в змозі використати цю енергію, тому наш організм генерує з алкоголю жир. А цукор, що міститься в алкогольних напоях переробляється в жирні кислоти. Все вищесказане дає право стверджувати, що споживання алкоголю збільшує жирову масу організму.

Алкоголь перешкоджає відновленню м’язової тканини
Після напруженого тренування м’язам необхідний час на відновлення і усунення пошкоджень м’язових волокон. Саме процес відновлення призводить до зростання м’язової маси. Одне з найкращих засобів – це якісний сон, але оскільки вживання алкоголю негативно позначається на вашому сні, організм починає відчувати проблеми з генерацією цінної хімічної речовини, так званого гормоном росту, який виділяється уві сні. Гормон росту критично важливий для розвитку і відновлення м’язів, а алкоголь може знижувати рівень виділення гормону росту на 70%. І наукові дослідження підтверджують цей факт.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь