itiwit allround inflatable sup838765983876588387657tci scene 001.jpg 1
Поради

Сап-серфінг: поради для новачків

Сап-серфінг – нове захоплення на відкритій воді. По суті це серфінг з веслом, в якому ви стоїте на дошці і гребете. Чи важко це фізично і як спробувати новачкові? Розповідаємо.

По суті прогулянковий сап – широкий і стійкий пліт. Взагалі сапборди з’явилися як альтернатива для серферів, щоб на чомусь кататися, коли в міжсезоння немає хвиль. Для цього зробили велику дошку, яка була більша, ніж класичний лонг-борд. До нього додалося весло, щоб можна було переміщатися з точки А в точку В. Сьогодні навіть проводяться марафони – запливи на серйозні дистанції до 500 км.

Не бійтеся!
У порівнянні зі звичайним серфінгом переміщатися на сапі простіше. На широкій і довгій дошці легко стояти навіть новачкові, і люди практично не падають у воду, на відміну від класичного серфінгу.

Не чекайте, поки прийдете в ідеальну фізичну форму
Вимоги до фізичної форми тут мінімальні. Сап-серфінг підходить для людини будь-якої комплекції і будь-якого віку, яка може стояти на ногах. Більш того, якщо мова не йде про спорт, то можна стояти на колінах, це буде ще комфортніше.

Правильно вибирайте дошку
Існує кілька видів сапів: універсальні (прогулянкові), гоночні, серфові і дошки для сплаву по бурхливій воді. Більшість з них надувні. Жорсткі SUP-дошки з пінопласту з дерев’яним каркасом і композитним покриттям призначені в основному для гонок і хвиль. Починати з такої при відсутності досвіду не варто.

  • Універсальні (вони ж прогулянкові) сап-дошки – досить широкі, довгі, стійкі. Така дошка стабільна і комфортна. Цей варіант найбільш підходить для новачків.
  • Дошки для змагань виглядають вузькими, обтічними, з загостреним носом. Стояти на такій дошці складніше: вона заточена на швидкість так що з неї вищий ризик впасти.
  • Дошки для хвиль – серфові. Вони маневрові, але не підходять для бурхливої ​​води в річці і для прогулянок. На них катаються точно так, як на класичних серфах. Весло в цьому випадку дає додаткову опору.
  • Дошки для бурхливої ​​води Whitewater SUP ширші і коротші. Ширина дає стійкість і максимальну плавучість, а коротка довжина дозволяє розвивати максимальну швидкість. Під час сплаву такі дошки кріпляться не до щиколотки, як більшість дощок, а вище коліна або на пояс.

Постійно відточуйте техніку
Якщо ви встаєте на дошку вперше, необхідно зрозуміти, як вона себе веде. Рекомендуємо спочатку сісти на неї, потім встати на коліна, спертися на руки, потім поставити одну ногу, потім другу і відчути баланс. Якщо ми говоримо про сап-серфінг як про прогулянки, то в цьому випадку ви просто встаєте по центру дошки – зазвичай для цього є розмітка. Весло необхідно тримати так, щоб воно не вилітало вище рівня очей. Одна рука – зверху на руків’ї, друга – посередині держака весла. Гребок починається приблизно в середині носа дошки і закінчується в районі п’ят.

Катайтеся недалеко від дому
Як ви вже зрозуміли, для сап-серфінгу море, вітер і хвилі абсолютно не обов’язкові. Ним можна займатися в будь-якому озері, досить великому ставку і навіть на спокійній річці, яких більш ніж достатньо в Україні. Саме тому сап-серфінг набирає популярність: адже ним можна зайнятися в будь-який вихідний або навіть після роботи, не треба їхати на море, досить дістатися до найближчої водойми.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь