gl 3 620x434 1
Здоров’я Поради

Три причини негайно почати займатися йогою

Ще думаєте, ходити на йогу чи ні? Ми все зважили за вас і знайшли три безперечних причин зайнятися йогою.

Мало хто не чув про давню індійську практику — йогу. Вона зародилася близько 5000 років тому. Існує безліч напрямків йоги: раджа-йога, карма-йога, хатха-йога, аштанга-йога та інші. Вибравши будь-яку з них, ви, безсумнівно, покращите своє здоров’я та самопочуття.

Йога покращує поставу

За деякими оцінками, від 12 до 16 мільйонів людей у всьому світі страждають від сколіозу — викривлення хребта. І це не дивно. Згідно з висновком Всесвітньої організації охорони здоров’я, 60–85% світового населення веде сидячий спосіб життя. Проводячи більшу частину доби на стільці, ми губимо здоров’я нашого хребта. А якщо займатися йогою всього 60-90 хвилин на день замість перегляду улюбленої телепередачі, можна витягнути хребет і випрямити поставу.

Як говорять спеціалісти, якщо займатися йогою регулярно та сумлінно, випрямлення постави у будь-якому випадку відбудеться. По-перше, розкриється грудний відділ, який завжди через сидячий спосіб життя гіперкіфозований. По-друге, зміцніють м’язи спини, плечові суглоби, вам просто легше буде себе тримати.

Йога знімає стрес

Користь йоги ще й у тому, що вона допомагає контролювати емоції, вчить спеціальним технікам релаксації та медитації, за допомогою яких можна очистити свій розум від зайвих думок, інформації та занепокоєння. Все це відбувається тому, що заняття йогою знижують рівень кортизолу. Кортизол – це гормон стресу. Саме через нього ми можемо почуватися роздратованими та пригніченими. Небезпека надмірного вироблення такого гормону набагато вища, ніж здається. Він здатний послабити наш імунітет, знизити рівень працездатності та навіть погіршити травлення. Завдяки високій результативності у боротьбі зі стресом та депресією деякі медичні центри, наприклад Cedars-Sinai Medical Center у Лос-Анджелесі, стали рекомендувати заняття йогою як один із методів лікування стресового стану.

Під час заняття, якщо воно добре збалансоване, складно думати про щось стороннє. Думки відключаються, ви абстрагуєтеся від проблем, виконуєте асану за асаною і навіть не помічаєте, як хвилини пролітають, при цьому ви дуже втомлюєтеся. Наприкінці заняття настає час шавасани (поза мерця або відпочинку), яку зазвичай чекають з нетерпінням. Оскільки тіло втомилося, поступове розслаблення відбувається чудово. П’ять хвилин шавасани після заняття можна порівняти з годиною сну.

Йога робить нас сильнішими та гнучкішими

Йога це набагато цікавіше, ніж може здатися на перший погляд. Кожне заняття відрізняється від іншого, навчає нових асанів. Такі пози передбачають розтягнення м’язів, які звільняються від молочної кислоти. Через її скупчення ми відчуваємо біль, скутість та втому. Згодом м’язи подовжуються, стають більш гнучкими та еластичними. У цьому можна переконатися на простому прикладі: на першому занятті дотягнутися до пальців ніг може виявитися дуже складним або взагалі непосильним завданням, але незабаром це стане дрібницею. Крім того, йога задіює майже всі групи м’язів, що сприяє загальному зміцненню тіла та розвитку сили та витривалості.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь