eabb6105 242a 4268 bfa9 29ca83787d97
Здоров’я Поради

Чому після їжі хочеться спати і як цього уникнути

Їжа – це джерело енергії, але після хорошого обіду хилить в сон! Ми знаємо способи залишатися бадьорим цілий день.

Різкі стрибки рівня цукру в крові.

Мабуть, це найпоширеніша причина сонливості після їжі. Глюкоза в організмі людини – результат розщеплення вуглеводів. Поряд з жирами і білками, вуглеводи необхідні організму у великих кількостях. І саме вуглеводи відповідають за рівень енергії. Але якщо ви вважаєте, що чим більше пасти болоньєзе з’їсте, тим бадьоріше будете, ви помиляєтеся.

За хімічним складом вуглеводи ділять на прості і складні. Від їх структури залежить швидкість засвоєння і, як наслідок, вплив на організм людини.

Прості вуглеводи або прості цукри – це ті, що після потрапляння в організм не потребують додаткового розщеплення і швидко засвоюються. Багато їх знають як швидкі вуглеводи: вони миттєво віддають цукор і провокують різкий стрибок енергії. Складні, або повільні, вуглеводи діють інакше. Завдяки молекулярній структурі їх розщеплення відбувається повільніше, і глюкоза надходить у кров рівномірно.

Щоб зберегти працездатність після обіду, на ланч однозначно краще з’їсти що-небудь з великою кількістю клітковини – вона перешкоджає різким стрибкам рівня цукру в крові. Це всі продукти з цільнозернового борошна, гречка, коричневий рис, булгур, геркулес, сочевиця, овочевий суп, авокадо, листовий салат.

Продукти з високим глікемічним індексом дадуть вам енергію на перші півгодини після прийому їжі, але пізніше рівень цукру в крові різко впаде. А через це вас завжди хилить на сон.

Ви з’їдаєте більше, ніж потрібно

Великі порції створюють відчуття тяжкості в шлунку, а це викликає бажання прилягти і переварити їжу. Організм елементарно втомлюється переробляти сотні зайвих калорій.

Переїдання зазвичай стає наслідком тривалого відчуття голоду, а регулярні прийоми їжі допомагають вам цього уникнути. До того ж дотримання інтервалів між прийомами їжі дозволяє підтримувати показники цукру на одному рівні. Тому контроль над порціями важливий не тільки для тих, хто хоче скинути вагу, але і для тих, хто прагне відчувати легкість протягом всього дня.

Оптимальний режим харчування – питання абсолютно індивідуальне. Але якщо ви схильні переїдати через гостре почуття голоду, можна спробувати планувати прийоми їжі кожні дві-три години. Слідкуйте за тим, щоб у вашій тарілці завжди були овочі. По-перше, це допоможе вам набагато швидше насититися, а по-друге, присутність овочів позитивним чином позначиться на засвоєнні їжі.

Протягом дня ви п’єте недостатньо води

Підтримувати водний баланс – одне з найважливіших справ в житті, адже від рівня гідратації залежить самопочуття людини, робота мозку і інших життєво важливих органів, зовнішній вигляд

Вода необхідна для регулювання об’єму крові, а це впливає на кров’яний тиск і частоту серцевих скорочень. При зневодненні кров’яний тиск падає і пульс стає слабким, тому, коли організм відчуває зневоднення, серед симптомів з’являються запаморочення, втома, млявість. Загалом, стакан води до і після обіду цілком здатний повернути людині працездатність навіть в сієсту.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь