drt20dqcbde8mixwozur 22if2e
Здоров’я Поради

Вода і її вплив на схуднення

Експерти сходяться в одному: немає якоїсь точної норми споживання води, все дуже індивідуально і залежить від обставин і активності: погоди, температури, вологості, фіз. навантажень.

При цьому як дефіцит, так і надлишок води – можуть бути шкідливі і найрозумніше – орієнтуватися на потреби тіла (спрагу) і колір сечі (чим темніше, тим більше нестача вологи в організмі). Пийте, коли відчуваєте спрагу, під час тренувань, але ні в якому разі не змушувати себе пити воду, якщо не хочеться.

Орієнтуйтеся на сигнали свого організму.

Насиченість кольору сечі: один з важливих ознак достатньої кількості вологи. Чим темніше сеча, тим більше нестача вологи (або це сигнал про інфекції).
Дієтолог з німецького суспільства по харчуванню (DGE) Антьє Галь стверджує, що не можна випивати за раз величезні порції води. Пити слід потроху протягом дня. Часто буває таке, що людина довго ігнорує почуття спраги, а потім різко випиває добову дозу рідини. Якщо ми вип’ємо за раз багато води – організм просто буде намагатися вивести зайву рідину, надто навантажуючи при цьому нирки.

Смерть від зайвої кількості води
Надмірне споживання великої кількості рідини за раз може бути навіть смертельним. 40-річна британка, яка хотіла схуднути, повинна була випивати 4 літри води в день, а також з’їдати щодня на 500 ккал менше. Їй вдалося схуднути на 6,5 кг за три тижні. Однак, не встигнувши випити необхідні 4 літри води протягом дня, вона вирішила випити все за раз. В протягом 2 годин болісної процедури їй це вдалося, проте через деякий час вона була госпіталізована в лікарню з набряком мозку, де згодом впала в кому і померла. (Джерело історії: Independent)

Тому пийте – коли вам хочеться і не забивайте зайвими правилами голову

Запивати їжу теж можна (і потрібно)!

Є такий міф: якщо під час їжі що-небудь випити, то рідина розбавить шлунковий сік і таким чином це завадить травленню і в перспективі може привести до проблем зі шлунком і з кишечником. Насправді, це не так.

Ось, наприклад дослідження в якому доводиться, що 300 мл рідини не розбавляють шлунковий сік і не змінюють кислотність в шлунку. У випробуванні брало участь 126 пацієнтів, які не мали жодних проблем зі шлунком. За 2 години до операції всім дали випити 10 мл рідини, а половина випробовуваних трохи пізніше ще випила по 300 мл рідини. Через 2 години вчені виміряли кислотність шлунка і зробили висновок, що питво ніяким чином на неї не вплинуло.

Шлунок сам регулює свою кислотність. Виділенню соляної кислоти сприяє пережовування їжі. Кислотність шлунка підвищується навіть тоді, коли ми тільки відчуваємо запах їжі і просто дивимося на що-небудь апетитне.

Щоб значно розбавити шлунковий сік і тим самим перешкодити нормальному травленню, потрібно випити велику кількість води, що неможливо, так як обсяг шлунка обмежений. Зазвичай шлунок не може вмістити в себе більше, ніж 1,5 літра. Якби водою можна було б знизити кислотність шлункового соку, це було б справжнім порятунком для тих, хто страждає печією.

Експерти навпаки – рекомендують пити під час їжі: стакан води або який інший низькокалорійний напій, випитий перед або під час їди сприяє також більш швидкому насиченню і захистить від переїдання. Вода заповнює шлунок і не дозволяє нам з’їсти більше, ніж потрібно.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь