original 1
Здоров’я Харчування

Кому і коли треба пити Омега-3: розбираємося

Омега-3 – це поліненасичені жирні кислоти, необхідні людині для нормального росту та розвитку організму. Вони беруть активну участь в обміні речовин, є будівельним матеріалом клітин, служать для профілактики захворювань серця та судин, астми, атеросклерозу та ін.

Омега-3 не виробляються організмом, їх можна отримати лише з їжею. Щоб наситити організм омега-3 жирними кислотами, достатньо двічі на тиждень їсти жирну морську рибу – оселедець, скумбрію чи лосося. Але якщо у вашому регулярному раціоні відсутня риба, необхідно задуматися про вживання Омега-3 як біологічно активну добавку до їжі.

Навіщо приймати Омега 3

Для серця та судин

Омега-3 жирні кислоти сприяють уповільненню процесів тромбоутворення, нормалізації мозкового кровообігу та зниженню артеріального тиску. Крім цього, вони знижують рівень тригліцеридів, уповільнюють темпи росту атеросклеротичної бляшки та підвищують стійкість судин головного мозку при гіпоксії.

Для жіночого здоров’я

Підтримка норми Омега-3 в організмі допоможе не лише уникнути небажаних проблем зі здоров’ям, а й продовжити молодість, а також зміцнити жіноче здоров’я. Справа в тому, що Омега допомагає запобігати захворюванням, які найчастіше характерні для жінок, такі як: гормональний дисбаланс, гіпертонія, остеопороз, хвороби, пов’язані з нервовою та серцево-судинною системами.

Крім цього, омега-3 надає комплексний сприятливий вплив на жіночий організм:

  • Полегшує період передменструального синдрому
  • Стабілізує емоційний стан, знижує тривожність
  • Поліпшує стан шкіри
  • Знижує ймовірність запальних захворювань внутрішніх органів
  • Сприятливо впливає на репродуктивну функцію

Для схуднення

Омега-3 не чарівна капсула для схуднення, але посприяти схудненню за умови правильного харчування та здорового способу життя цілком може. Омега-3 покращує метаболізм, пригнічує апетит, регулює рівень холестерину в крові та сприяє оновленню клітин, у тому числі жирових – що в комплексі допомагає організму швидше позбавлятися зайвих кілограмів.

Для профілактики раку

Омега-3-кислоти ефективні для профілактики раку товстої та прямої кишки, передміхурової залози, молочної залози, яєчників. Регулярне використання риб’ячого жиру жінками у постменопаузі призводить до зниження ризику розвитку раку молочної залози на 35%.

Для мозку та нервової системи

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти покращують кровопостачання, підвищують когнітивні функції мозку – розумову працездатність, пам’ять, концентрацію та увагу. А також знижують ризик захворювання на хворобу Альцгеймера, уповільнюють зниження пізнавальних функцій і сприятливо впливають на нервову систему.

Симптоми дефіциту Омега 3

Щоб точно визначити дефіцит Омега-3, необхідно здати аналіз крові. Запідозрити дефіцит у себе можна за такими симптомами:

  • погіршення стану шкіри
  • ламке та ослаблене волосся
  • втрата концентрації уваги
  • проблеми зі сном
  • дратівливість, перепади настрою
  • хронічна втома на роботі
  • загострення алергічних захворювань.

Перед початком прийому Омега 3 проконсультуйтеся з лікарем для визначення правильного дозування.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь