shutterstock 1044693904 800x534 1
Здоров’я Поради Харчування

Чи потрібно тренуватися на голодний шлунок, щоб схуднути

Багато хто впевнений: тренування натщесерце допомагають швидше схуднути. Будується ця теорія на твердженні, що до сніданку у людини знижені запаси глікогену – основного джерела енергії. І щоб їх не витрачати, організм активніше використовує жири, що і призводить до зниження ваги. Але чи так це насправді? Розбираємося.
Чи дійсно від тренувань натщесерце худнуть
Не обов’язково. Навіть якщо у вас буде інтенсивне ранкове тренування, це зовсім не означає, що ви позбудетеся від зайвих кілограмів. Щоб схуднути, потрібно протягом усього дня спалювати більше калорій, ніж ви споживаєте.
Ось кілька фактів про те, звідки береться енергія для тренувань:

  • в основному організм використовує в якості палива жири і вуглеводи. Він також може витрачати невелику кількість білка (для відновлення м’язів після тренування);
  • співвідношення витрачених жирів і вуглеводів залежить від типу тренування;
  • для високоінтенсивних тренувань, наприклад швидкого бігу, організму потрібні вуглеводи як джерело енергії;
  • під час повільних низькоінтенсивних навантажень витрачається більше жирів.


Щоб схуднути, необхідно створити дефіцит калорій в організмі, але немає різниці, що при цьому витрачається – жири або вуглеводи. Чим важче і інтенсивніше тренування, тим більше калорій потрібно організму для його виконання

В результаті одного з досліджень вчені з’ясували, що під час кардіо спалюється однакова кількість калорій незалежно від того, поїла людина до тренування чи ні, а споживання вуглеводів до тренування ніяк не заважає організму використовувати жири як джерело енергії. А ще автори дослідження стверджують: чим більше вуглеводів ви спалюєте під час тренування, тим більше жирів згорить після, і навпаки. Передбачається, що таким чином тренування на голодний шлунок скорочує запаси вуглеводів на 10,4%, а це величезна втрата для тих, хто намагається збільшити м’язову масу.

Нарешті, якщо ви пропустите сніданок або перекус, ви, ймовірно, не зможете виконати тренування максимально ефективно – і, отже, спалить менше калорій.
Чим корисний перекус до тренування

  • Тренування натщесерце може стати причиною поганого самопочуття. Щоб цього уникнути, не нехтуйте сніданком. До того ж перекус до заняття корисний ще дечим:
  • допоможе вам витримати більш тривалу і важку тренування;
  • поліпшить відновлення після тренування, позитивно позначиться на силових якостях;
  • вбереже від зниження рівня цукру в крові, а значить, і від можливих неприємних ефектів, таких як запаморочення і нудота;
  • зробить тренування приємнішим – як мінімум вам не доведеться думати про те, що ви голодні, і ви зможете зосередитися на чомусь більш важливому.

Що з’їсти перед тренуванням
Переконайтеся, що ви даєте організму достатньо часу на перетравлення сніданку або перекусу. Чим більше у вашій їжі калорій, тим більше часу для цього буде потрібно. Після легкого перекусу на 100-200 кілокалорій ви можете почати тренування вже через 30-60 хвилин.

Перед тренуванням можна з’їсти:
банан,
грецький йогурт (в ньому менше жирів, ніж в звичайному),
вівсянку,
енергетичний батончик або гель,
спортивний напій, наприклад ізотоніки,
яблуко,
сир.

Якщо ви з тих, хто не може щільно снідати рано вранці, випийте трохи апельсинового соку або з’їжте протеїновий батончик – навіть невелика кількість енергії може значно поліпшити вашу тренування.
Підсумуємо
Вважається, що тренування на голодний шлунок допомагають спалювати більше жирів. Але насправді для того, щоб схуднути, потрібно створити дефіцит калорій, і неважливо, внаслідок якого джерела енергії – жирів або вуглеводів.
Потрібно прагнути знайти свою ідеальну схему. Низькоінтенсивне кардіо на голодний шлунок для когось допустиме, силове ж тренування вимагає набагато більше енергії.

Якщо ви виходите на тренування голодним тільки тому, що думаєте, що так спалите більше жиру, не робіть так. У тих випадках, коли через голод ви скорочуєте тренування або робите його менш інтенсивним, кількість витрачених калорій тільки знижується.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь