bol koleno 468f550212a66692905ca6c45ba9f38e e1683879490700
Здоров’я

Біль у колінах: причини, симптоми, поради

Проблеми з опорно-руховим апаратом можуть бути як у літніх, так і в молодих.
Біль у колінах здатен значно знизити якість життя. Набряклість, скутість рухів, кульгавість – основні скарги пацієнтів. Про що це свідчить і що робити? Щодня колінні суглоби піддаються навантаженню. Ми ходимо, займаємося спортом, носимо тяжкості – все це позначається на їхньому стані. Одні терплять біль, інші знижують свою активність, але і те й інше неправильно. Щоб не погіршити стан, важливо вчасно звернутися до фахівця.

Який біль буває?
– колючий;
– тупий;
– пекучий;
– під час руху;
– хронічний.

З дискомфортом у колінах стикаються не тільки літні люди і професійні спортсмени. Скарги можуть виникнути й у молодих людей без серйозних травм і спортивних навантажень у минулому. Чому ж вони з’являються?

Причини
“Винуватцями” виникнення болю в колінах і хрускоту в суглобах можуть бути як нормальні (фізіологічні) процеси, так і пошкодження, захворювання.

Травми
Симптоми: нехарактерні клацання, ріжучий біль, “стріляє” в коліні, набряклість.

Найчастіше через ушкодження страждають спортсмени, зокрема легкоатлети та футболісти. Регулярне тертя надколінка об кістку стегна, падіння й удари негативно позначаються на стані колінного суглоба.

Крім професіоналів, з травмами можуть зіткнутися і любителі. Це відбувається при неправильному виконанні вправ, що провокує удари, вивихи, розрив або розтягнення зв’язок, розрив або пошкодження меніска і тріщини.

Дефіцит колагену
Симптоми: нехарактерні клацання, хронічний біль під час руху.

Нестача колагену також може стати причиною болю в колінах. Чому? Саме він забезпечує міцність та еластичність хрящової тканини суглобів. В іншому разі хрящ стоншується, порушується конгруентність (відповідність форм) суглобових поверхонь, розвивається остеоартрит.

Пам’ятайте, що без своєчасного лікування і профілактики це може призвести до хірургічного втручання.

Ця проблема також актуальна для атлетів. Вони відчувають колосальні фізичні навантаження на опорно-руховий апарат. У результаті зношуються великі суглоби на 10-15 років раніше, ніж у людей, які ніколи не займалися професійним спортом.

Синтез колагену в нашому організмі є дуже енерговитратним процесом. Тому профілактичний прийом препаратів із фібрилярним білком у спортсменів вважається обов’язковою умовою. До того ж після 25-30 років підвищується ризик розвитку захворювань опорно-рухового апарату.

Запальний процес
Симптоми: накопичення рідини в суглобі, біль під час згинання і розгинання, неприємні відчуття нижче коліна.

Іншою причиною крепітації (так називають звуки, що виникають під час руху суглобів) може стати тендинопатія (пошкодження сухожиль).

У процесі захворювання відбувається дисбаланс колагену всередині сухожиль. Як підсумок – запальний процес. Це може бути результат хронічних травм, алергії, порушення метаболізму і навіть потрапляння інфекції.

Захворювання суглобів
Симптоми: змінний біль, набряк, почервоніння, ниючий біль ночами, що посилюється в погану погоду, біль під час ходіння, згинання та присідань.

Здебільшого трапляються такі хвороби, як ревматизм (може розвинутися навіть у підлітків), реактивний артрит (найчастіше проявляється у віці від 25 до 35 років), синдром Рейтера, остеоартрит, захворювання Осгуда-Шляттера, ревматоїдний артрит і подагра.

Дегенеративні зміни тканин
Симптоми: скутість рухів.

Найчастіше це стосується літніх людей. З віком зношуються суглоби. Звичайно, повернути повністю молодість і колишню легкість пересування неможливо, але важливо не запустити проблему. В іншому разі на вас чекають хронічний біль і хірургічне втручання.

Які бувають дегенеративні порушення? Остеоартроз (хвороба суглобів), остеохондропатія (хронічне захворювання опорно-рухового апарату), меніскопатія (захворювання, за якого порушується цілісність меніска) та тендопатія (патологія, за якої відбувається ушкодження сухожилля в місці його прикріплення до кістки).

Психосоматика
Симптоми: непостійні болі.

Наші емоційні переживання можуть проявлятися в тілесних відчуттях. Як правило, біль не пов’язаний з фізичними навантаженнями або захворюваннями. Найчастіше про наявність дискомфорту в ногах говорить страх за своє майбутнє. Але причини можуть бути й індивідуальними. У цьому разі необхідна консультація фахівця.

Як лікувати?
За будь-якого дискомфорту, неприємних відчуттів важливо звернутися до лікаря.

До кого потрібно звертатися?
Якщо у вас травма або забій після падіння, удару, то запишіться на консультацію до травматолога. За наявності симптомів, які вказують на розрив зв’язок або меніска, необхідно потрапити до хірурга. Також він зможе проконсультувати при скаргах на гострий біль і сильний набряк.

Якщо після перелому ви потребуєте відновлення рухливості суглоба, то відвідайте невролога. За наявності таких діагнозів, як аутоімунне захворювання або легка форма остеоартрозу, допоможе ревматолог. У складніших випадках необхідна консультація ортопеда. У разі почервоніння і набряклості коліна після укусу комах або подряпини зверніться до інфекціоніста.

Додатково можна відвідати масажиста і фізіотерапевта. Ці фахівці допоможуть прискорити процес одужання.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь