scale 1200
Здоров’я Поради

Чому шкідливі термопояси і обмотування харчовою плівкою

Дивно, але в спортзалах все ще повно людей, одягнених з ніг до голови в максимально тепле (і шарудять під цим одягом плівкою) або з різними термопоясами. Друзі, це не просто марно і антинауково, а й шкідливо.

Отже, кілька фактів про обгортання харчовою плівкою, які корисно знати кожному.

  1. Жир не покидає ваш організм через піт
    В поті немає того жиру, який ви дбайливо обмотали плівкою. До складу поту в основному входять продукти, від яких організму треба позбутися, наприклад продукти білкового обміну: сечовина, молочна кислота, сечова кислота, аміак, деякі амінокислоти, фосфати, хлористий калій, солі кальцію. Але не жир. Більш активне потовиділення лише змусить вас втратити більше вологи під час тренування. Природно, вся втрачена волога повернеться. Але це не всі негативні наслідки.
  1. Підвищується ризик зневоднення
    Рідина, яку ви починаєте активно втрачати через піт, рясно обмотавши плівкою, взагалі то потрібна вашому організму, саме тому в спортзалах рекомендують випивати не менше півлітра води за тренування. Тіло розлучається з рідиною внаслідок зниження обсягу плазми (рідкої, «водяний» частини) крові. Серце качає все менший об’єм крові, йому доводиться битися частіше, щоб доставляти в тканини кисень та інші необхідні речовини. В результаті знижується постачання клітин киснем і виведення продуктів розпаду – шкідливих речовин з клітин – викликає труднощі. В результаті м’язи швидше замислюються і в цілому починають гірше працювати в аеробному режимі. Простіше кажучи, через зневоднення ви перевантажуєте серце і погіршує відведення шкідливих речовин з клітин.
  1. Ви витрачаєте менше калорій під час тренування
    Крім цього, через труднощі, пов’язані з обміном речовин (через надмірну втрату вологи), температура тіла може рости. Це фізіологічне відхилення, наприклад з’являється перевтома та ще й без належного навантаження на м’язи. У підсумку з плівкою ви витратите менше калорій, але ж ви прийшли в зал за гідним навантаженням, яке і сприяє жироспалюванню.
  1. Заповнити велику втрату вологи не можна миттєво
    Ознаки втоми з’являються, коли втрати води становлять приблизно 2% ваги (близько 1,5 літрів води), що цілком під силу, якщо обмотатися плівкою як вчать на деяких сайтах. При втраті 7% маси тіла через піт можуть виникнути галюцинації, при 10% втрати – ви можете втратити свідомість. Втратити таку кількість вологи цілком під силу. При цьому заповнити такий об’єм рідини швидко тіло просто не в змозі, засвоюваність рідини травною системою за годину набагато менша. У деяких джерелах пишуть про те, що за годину тіло «засвоює» близько півлітра рідини.
  1. При обмотуванні плівкою не відбувається підвищеного виведення «токсинів», навпаки – ви «купаєтеся» в своїх відходах
    Більш того, швидше відбувається зворотний процес: через зниження обсягу крові (внаслідок втрати вологи), виведення продуктів обміну речовин з клітин викликає труднощі. Організм, втративши занадто багато вологи, починає гірше справлятися з тим, щоб виводити непотрібні речовини з клітин. Нарешті, обмотавши плівкою бідолахи буквально купаються в своїх відходах (продуктах життєдіяльності, які виводяться разом з потом), які, не маючи інших альтернатив, частково можуть повертатися в тіло, сприяючи як мінімум подразненню шкіри.

Друзі, ніколи не обмотуйтесь плівкою, не використовуйте термопояса, не намагайтеся якомога сильніше спітніти, бережіть здоров’я.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь