df858fea9da211f59ec2ee7fecf3a90a
Здоров’я Спорт

Що таке петлі TRX і як на них тренуватися?

TRX – багатофункціональне обладнання, що дає змогу опрацювати м’язи всього тіла. Виглядає воно як канат або стрічка з кріпленням і ручками на кінцях. При правильній роботі петлі допоможуть відточити рельєф і залучити м’язи, зокрема стабілізатори, на повну.

Однією з найважливіших переваг TRX є мобільність: їхня вага не перевищує 1 кг, тренажер з легкістю поміститься в сумку, а додаткового обладнання петлі не вимагають. Крім цього, тренування може проходити не тільки в залі та вдома, а й на вулиці, що радує у весняно-літній сезон. Як же займатися з максимальною користю для тіла і з чого почати?

Кому можна займатися на TRX?
Обмежень і протипоказань для роботи з TRX немає. Вправи можуть варіюватися за складністю залежно від ступеня підготовки. Однак, якщо у вас були травми спини або колін, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед початком тренувань.

Тренування будуть корисними новачкам, особливо якщо вони поки що не готові до вправ із вільними вагами. Досвідчені атлети за допомогою таких занять зможуть підвищити витривалість і поліпшити рельєф завдяки ізометричній роботі та довгому знаходженню під навантаженням на нестабільній конструкції.

Як займатися на петлях TRX?
Є кілька правил, дотримання яких дасть змогу отримати користь із вправ. Ми зібрали п’ять основних пунктів, на які варто звернути увагу:

  • петлі повинні висіти на висоті 10-15 см від підлоги, регулюйте їх залежно від довжини стопи;
  • стопа під час роботи завжди натягнута;
  • робіть усі рухи плавно, це дасть змогу уникнути травм;
  • під час виконання вправ максимально усвідомлено залучайте м’язи-стабілізатори;
  • стежте за положенням тіла в просторі, від його зміни залежить група м’язів, що працює.

Якщо хочете змінити навантаження, то можна:

  • змінювати кут нахилу тіла відносно підлоги;
  • змінювати кут нахилу тіла щодо стопи;
  • змінювати висоту петлі.
  • не варто переходити до складніших варіацій, якщо не справляєтеся з базовими. Дуже важливо тримати всі м’язи під контролем.

Які методи тренувань існують?
Повторний метод. У цьому випадку після кожного підходу слідує відпочинок, 1-1,5 хвилини, зазвичай цього достатньо для відновлення. Після цього можете знову продовжувати тренування.

Кругове тренування. Воно спрямоване на розвиток загальної витривалості та включає від шести до десяти вправ на все тіло, залежно від ваших потреб. Відпочинок невеликий, ґрунтується він на інтенсивності заняття.

Суперсет. Такий тип дасть змогу збільшити м’язову масу і витривалість. Складається він із двох-трьох вправ, що залучають сусідні групи м’язів, при цьому робота йде безперервно. Невеликий відпочинок є тільки між сетами.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь