16384550311766314976
Здоров’я Поради

Що відбувається з організмом, якщо ви кидаєте курити?

Якщо ви задалися питанням, чи варто кидати курити, то майте на увазі ось що. Людський організм у більшості випадків лікує сам себе — і відбувається це швидше, ніж багато хто думає. Вже через 20 хвилин після останньої викуреної цигарки частота серцевих скорочень знижується і приходить у норму. Що вже говорити про більш тривалу відмову від шкідливої звички. Це вимагатиме чималої кількості часу, але результат вартий того.

Чому так важко кинути палити?

Відмова від куріння – важкий процес як фізично, і психологічно. Чому? Все не так складно: нікотин – це неповноцінний аналог нейромедіаторів. Це речовини, завдяки яким відбувається передача нервового імпульсу між клітинами різних м’язів, у тому числі серцевого. Коли людина курить, вироблення природних нейромедіаторів знижується. І після відмови від шкідливої звички відновлюється не одразу. А до того часу людина відчуває сильний стрес, труднощі з концентрацією, дратівливість, тривожність.

Також серед наслідків – порушення сну, зниження стресостійкості, збільшення ваги. Набагато рідше виникають такі симптоми: кашель, біль у горлі, закладеність у грудях, запаморочення та головний біль, відчуття нудоти, загальне почуття нездужання та слабкості. Щоб сам організм відвик від нікотину, зазвичай потрібно місяць. Але психологічна боротьба триває значно довше.

Процес відмови від куріння у всіх відбувається по-різному, але найчастіше з організмом відбувається приблизно таке:

Через 1-3 дні

Першого дня після відмови від сигарет ризик серцевого нападу починає знижуватися. У цілому нині куріння підвищує ризик ішемічної хвороби серця, оскільки знижує рівень хорошого холестерину — займатися спортом у разі складніше.
Через день без куріння починає знижуватися артеріальний тиск, а це зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Підвищується рівень кисню, полегшуючи колишньому курцеві фізичну активність.

Через 1-9 місяців

Вже за місяць без сигарет легені починають працювати краще. У міру їх загоєння та збільшення обсягу зменшуються кашель та задишка, підвищується спортивна витривалість. На цьому етапі колишні курці зауважують, що знову можуть справлятися з кардіонавантаженням, наприклад, із бігом та стрибками. Протягом наступних кількох місяців кровообіг продовжує покращуватись.

Через 5-20 років

Цигарки містять безліч токсинів, які викликають звуження артерій та кровоносних судин та підвищують ризик утворення тромбів. Але після п’яти років помірності від куріння ця проблема зникає, знижується ймовірність інсульту.

І не забувайте, відвикнути від звички брати сигарету в руки – завдання складне, але здійсненне.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь