shutterstock 318831905 800x533 1
Здоров’я Поради

Овочі, які можна їсти сирими

Ніколи не куштували сирі печериці чи броколі? А буряки та цвітну капусту? Тоді прямо зараз ми розповімо вам, які овочі можна їсти сирими, хоча в нашій країні це особливо не прийнято. А дарма – саме у сирому вигляді вони зберігають максимальну користь.

  1. Цвітна капуста

По-перше, цвітна капуста дуже корисна: у ній мало калорій, багато клітковини, вітамінів С і К, сульфорафану та холіну. Саме останній допомагає підтримувати структуру клітинних мембран та бере участь у виробництві ацетилхоліну — нейротрансмітера, який значною мірою впливає на здоров’я мозку та допомагає запобігти серйозним нейродегенеративним захворюванням (наприклад хвороба Альцгеймера).

По-друге, сира цвітна капуста це смачно. Вона чимось схожа на звичайну білокачанну капусту. Добре її вимийте, розберіть на суцвіття, додайте хумус або гуакамоле – і швидкий корисний перекус готовий.

  1. Броколі

Брокколі часто переварюють, і через це вона перетворюється на неапетитну зелену масу. А свіжа сира брокколі — хрумка і соковита. При термічній обробці вона втрачає частину вітамінів, наприклад вітамін С: якщо в 100 г брокколі міститься близько 90 мг вітаміну, то при варінні майже 40% зникає.

Крім цього, броколі містить калій, вітамін А, клітковину, фолієву кислоту та сульфорафан – важливу речовину, яка може знижувати тиск, покращувати здоров’я серця і навіть боротися з раковими клітинами. Дослідження нідерландських вчених показало, що засвоюваність сульфорафану вище при вживанні сирої брокколі, ніж приготовленої.

  1. Болгарський перець

Один середній болгарський перець містить приблизно 32 калорії та багато вітаміну С – майже 150% добової норми. При термічній обробці частина вітаміну руйнується, тому, якщо ви хочете отримати максимум користі від цього овоча, краще його їсти сирим. До того ж болгарський перець – відмінне джерело вітаміну В6, вітаміну E та магнію.

  1. Молоді кабачки

Сирі кабачки чимось схожі на нежирне авокадо, тому вони чудово підійдуть для легких овочевих салатів. З молодих плодів можна зробити спагетті чи конвертики для закуски.

Середній молодий кабачок містить близько 33 калорій, більше 2 г білка, 2 г клітковини, вітамін А, вітамін С і калій — важливий елемент для функціонування всього організму.

  1. Буряк

Буряк зазвичай асоціюється з борщем, вінегретом або максимум із салатом із запечених овочів. Але він добре підходить для салатів і у сирому вигляді. Просто натріть буряк, моркву та яблуко, додайте трохи лимонного соку та імбиру – і легкий салат з великою кількістю клітковини готовий.

Буряк багата вітаміном С, калієм, марганцем та фолієвою кислотою (вітамін В9), яка допомагає імунній та кровоносній системам та підтримує репродуктивні функції організму.

  1. Печериці

Ми знаємо, що печериці – це не овочі, але вирішили не відводити для них окремого списку.

Печериці, на відміну від лісових грибів, можна спокійно їсти сирими. Найпростіший варіант – додавати їх в овочеві салати та гарніри або є цілком, збризнувши лимонним соком або соєвим соусом.

Мінімальна кількість калорій та багато вітамінів групи В, калію, магнію та рослинного білка роблять печериці незамінним інгредієнтом для вегетаріанців.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь