shutterstock 118823428 800x534 1
Спорт

Скандинавська ходьба: 5 міфів про популярний вид спорту

Скандинавська ходьба – спорт, який стає все більш популярним у світі. Розповідаємо чи правда, що ходьба з палицями — чудова альтернатива бігу? Чи справді під час занять спалюється мало калорій? Чи потрібні для тренувань спеціальні умови?

Міф №1: ходьбу з палицями придумали скандинави

Ходьба з палицями як частина тренувального процесу з’явилася у Фінляндії – країні, яка географічно не належить до Скандинавії. Але цей вид фізичної активності швидко став популярним і в інших північних країнах, зокрема скандинавських: Норвегії, Данії, Швеції. У підсумку словосполучення nordic walking стали перекладати як «скандинавська ходьба». Рідше можна почути інший, точніший варіант — «північна ходьба».

Міф №2: для занять скандинавською ходьбою підійдуть будь-які палиці

Лижні палиці, а також палиці для трекінгу не підходять для занять скандинавською ходьбою. Якщо ви вирішите спробувати цей вид спорту, доведеться придбати спеціальний інвентар. На палицях для скандинавської ходьби є темляки – кріплення з вирізами для пальців, за допомогою яких палиці можна зафіксувати на руках. Завдяки цьому знижується ймовірність втратити інвентар у невідповідний момент і отримати травму. Палиці бувають цілісні та телескопічні (їх зручно брати із собою у подорожі). Вибирати палиці для скандинавської ходьби краще за допомогою спеціаліста — з урахуванням вашого зросту, особливостей здоров’я та спортивних цілей.

Міф №3: скандинавська ходьба нічим не відрізняється від звичайної

Навіщо купувати палиці, якщо можна ходити і без них? Заняття оздоровчою ходьбою у швидкому темпі — чудова альтернатива аеробним тренуванням для тих, кому не підходить біг (наприклад, при проблемах із хребтом). Але звичайна ходьба і скандинавська — не те саме. У першому випадку ви отримуєте навантаження переважно на ноги та тренуєте серце. У другому – в роботу включається плечовий пояс, а також м’язи спини та шиї, збільшується споживання кисню. Доктор Аарон Беггіш, керівник Програми серцево-судинних захворювань у Массачусетській лікарні при Гарвардському університеті, стверджує, що за звичайної ходьби в роботу включається лише 50% м’язів всього тіла, а при скандинавській — від 80% до 90%. До того ж палиці дозволяють знизити навантаження на суглоби ніг.

Міф №4: для занять скандинавською ходьбою потрібні спеціальні умови

Займатися цим видом спорту можна й у мегаполісі – для тренувань підійдуть доріжки у парку або навіть звичайні тротуари. Вчені з’ясували, що північна ходьба сприяє профілактиці захворювань, що виникають через малорухливий спосіб життя, характерний для містян. Регулярні заняття скандинавською ходьбою знижують ризик розвитку діабету, ожиріння, гіпертонії, покращують якість життя пацієнтів із різними хронічними захворюваннями. Тож не варто відмовлятися від тренувань лише тому, що поблизу немає мальовничих долин та пагорбів.

Міф №5: під час занять спалюється мало калорій

Скандинавська ходьба – це спорт відтак з’являється і все більше змагань. Під час занять скандинавською ходьбою може спалюватись від 350 до 450 ккал на годину. Тренування стають більш ефективними та енерговитратними, якщо людина ходить з правильно підібраними палицями, дотримується техніки і підтримує темп, пересувається по пересіченій місцевості.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь