chernyj chaj 1 1
Здоров’я

Чорний чи зелений: який чай корисніший

Чорний і зелений чаї – універсальні напої, популярні в різних країнах світу. Чи правда, що зелений чай корисніший чорного, і чи варто віддавати йому перевагу в повсякденному житті? Про це ми і розповімо.

Чим відрізняються чорний і зелений чаї?
Чаєм називають листя чайного куща і напій, приготований на їх основі. Чорний чай виходить шляхом повної ферментації листя чайного дерева, зелений – часткової ферментації. Різні види чаю отримують з листя однієї і тієї ж рослини. Ще існують жовтий і білий чай слабкої ферментації.
Чай багатий дубильними речовинами (катехінами і танінами), ефірними маслами, амінокислотами, пігментами, органічними кислотами, вітамінами В1, В2, Р, РР, мікро- і макроелементами і кофеїном. Корисні речовини при заварюванні листя потрапляють в напій.

Зелений чай правда корисніший?
Зелений чай містить переважно катехіни, а чорний – таніни (окислені катехіни, які надають чаю темний колір). Ці речовини мають схожий з антиоксидантами ефект – вони нейтралізують вільні радикали. Завдяки катехінам зелений чай має противірусну і протибактеріальної ефектом, що робить його корисним напоєм при інфекційних захворюваннях.
Кількість антиоксидантів залежить тільки від сорту чаю. Один сорт чорного чаю буде містити менше антиоксидантів, ніж зелений, інший – більше.

І чорний, і зелений чай містять кофеїн. Як правило, в чорному чаї його більше, тому чутливим до кофеїну людям краще обирати зелений. Зелений чай містить більше L-теаніна – амінокислоти, яка має заспокійливий ефект, що балансує ефекти кофеїну.

Як показують численні дослідження, будь-який чай добре впливає на організм людини. Чай може знизити ймовірність розвитку раку жовчних шляхів (особливо у жінок). Крім того, чай має легкий сечогінний ефект, що дозволяє трохи знизити артеріальний тиск, незважаючи на додаткове надходження в організм рідини. Саме тому немає причин відмовлятися від чаю людям з артеріальною гіпертензією.
Вживання не менше трьох чашок зеленого чаю в день знижує ризик розвитку раку передміхурової залози і раку шлунку, а також серцево-судинних захворювань.

У пацієнтів з цукровим діабетом другого типу чай без солодких добавок може дещо знижувати рівень глюкози крові.

Який напій найкорисніший?
З точки зору дієтології найкорисніший напій – вода. Кава корисна при помірному вживанні до 3-5 чашок в день. Напій знижує ризики серцево-судинних захворювань і смерті, цукрового діабету другого типу і депресії у жінок. Важливо пити чай і каву без додавання цукру, особливо якщо ви хочете знизити або підтримувати масу тіла і рівень глюкози крові.

Підсумок
І чорний, і зелений чай корисні для здоров’я. Кількість антиоксидантів залежить від сорту чаю, а не виду. Кофеїн містять обидва види чаю, але в чорному його зазвичай більше. Збалансований раціон може включати в себе вживання води, чорного, зеленого чаю, а також кави.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь