526464949341
Здоров’я

Голодування: користь та шкода

Саме слово «голодування» говорить саме за себе – повна відмова від їжі. У наш час такий спосіб схуднення стає все більш популярним, хоча голодування ще кілька тисяч років тому в різних релігіях було способом очищення і просвітлення.

Відмова від їжі багатьма сприймається як самокатування і важкий шлях, для інших же це звичайний спосіб життя. Традиційна медицина не вважає голодування способом лікування, тоді як ряд методик нетрадиційної медицини говорить, що відмова від їжі на нетривалий час може позбавити від різних захворювань.

Людина вживає їжу, в якій містяться різні елементи для підтримки життєдіяльності організму, один з них – глюкоза – основне джерело енергії. Почуття голоду – це сигнал, що запас енергії закінчується і його потрібно поповнити. В середньому при збалансованому харчуванні запасів глюкози, що надходять з їжі, досить на 20 годин. Оскільки під час сну метаболізм сповільнюється, можна сказати, що запасів вистачить на добу. Відповідно добове голодування здатне пройти безпечно.

Голодування на воді

Схуднення шляхом голодування має два види. Перший з них – голодування на воді, коли людина відмовляється на певний термін від вживання їжі, залишивши в раціоні тільки воду. Безумовно, вода – головне джерело життя, але в ній немає глюкози і, відповідно, вона не може вважатися паливом для організму. Шлунок обманюється уявним насиченням, притупляється відчуття голоду.

Більшість дієтологів допускає, що один день на воді в якості розвантаження може бути корисний. Але не більше.

Сухе голодування

Другий тип – це сухе голодування. Відмова не тільки від їжі, але і від будь-яких рідин. Як відомо, людина може прожити без води від двох до семи днів. Але навіть після доби без води організм зіткнеться з першими ознаками зневоднення. А тиждень і зовсім загрожує летальним результатом.

Цей тип схуднення можна віднести до екстремальних. І дієтологи, і лікарі не рекомендують його використовувати.

Інтервальне голодування

Набирає популярність метод схуднення для тих, хто не витримує жорсткі дієти і багатоденні голодування.

Найбільш прийнятний варіант 16/8 – 16 годин голодування і 8 годин, коли можна приймати їжу. Відповідно, пропускається або сніданок, або вечеря. Важливо не переїдати у відведені для прийому їжі години, в іншому випадку ефекту не буде. Також корисно поєднувати цей спосіб голодування з тренуваннями.

18/6 – варіант з більш тривалим голодним періодом. Він теж допустимий. Більш того, ряд японських вчених в своїх дослідженнях довели, що за 18 годин голоду починається самопоїдання клітин, як правило знищуються пошкоджені клітини, що може бути корисно при різних запальних захворюваннях. Але в цьому питанні багато залежить від індивідуальних якостей організму.

24-годинне голодування

Таке голодування можна практикувати раз в тиждень, не частіше. Важливо підтримувати водний баланс і плавно виходити з голоду. Починати з соків, в ідеалі – свіжих, розбавляючи їх водою, а також бульйонів і овочевих супів-пюре.

36-годинне голодування

Відмова від їжі на термін понад добу може негативно вплинути на стан здоров’я. Лікарі в цілому не рекомендують подібні випробування над організмом. Але якщо ви все ж зважилися на них, то використовувати їх можна не частіше, ніж раз на місяць.

Для комфортного проведення 36-годинного голодування рекомендується розподілити час таким способом:

  1. Не вечеряти в перший день.
  2. Другий день – повна відмова від їжі.
  3. Сніданок на третій день.

Також рекомендується більше спати, а вдень займати себе різними цікавими справами і активностями, щоб не думати постійно про їжу.

Більш тривале голодування може призвести до згубних змін у організмі. В цілому вже на третій день голодування почнуться проблеми зі шлунком. З четвертого по сьомий день стане руйнуватися мікрофлора кишківника, порушиться кислотно-лужний баланс.

Підготовка і вихід з голодування

Оскільки голодування – це стрес для організму, до нього потрібна підготовка. Не варто наїдатися про запас, важливо поступово знизити обсяг споживаної їжі, відмовитися від м’яса, риби і молочних продуктів, ввести в раціон більше зелені і овочів, а напередодні зробити очисну клізму.

Повертатися з голодування також варто плавно і поступово. Почати краще з соків, розведених водою, потім додати нежирні бульйони, пюре і каші на воді, далі вже вводити в раціон тверду їжу – фрукти, овочі та супи.

Протипоказання

Оскільки голод – це екстремальна умова для організму, у нього є протипоказання

Кому не підходить подібний метод схуднення/очищення:

  • дітям та підліткам;
  • людям похилого віку;
  • вагітним і годуючим жінкам;
  • людям з індексом маси тіла нижче норми;
  • пацієнтам із захворюваннями ендокринної системи і цирозом печінки.

Також варто відмовитися від голодування:

  • при інфекційних захворюваннях;
  • запальних процесах;
  • проблеми з серцевим ритмом;
  • порушеннях згортання крові.

Голодування і медицина

Традиційна медицина не схвалює голодування в форматі, який використовується для схуднення. Але утримання від їжі часто використовується в лікарських цілях. Наприклад, кілька годин не можна харчуватися перед операцією, щоб не відбулося потрапляння вмісту шлунка в дихальні шляхи.

У класичній медицині будь-яке голодування повинне проходити під спостереженням лікаря (або в стаціонарі). І це правильно. Тому що безграмотне голодування здатне завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь