1200x680 fotolia 63792414 subscription monthly m
Здоров’я

Хвороби, що спричиняють ожиріння

Іноді буває так, що людина правильно харчується, не забуває про помірні навантаження і добре спить, а відображення в дзеркалі все одно нагадує про небажані кілограми. У такому разі варто задуматися, чи все гаразд із організмом. Адже провокувати набір зайвої ваги можуть деякі захворювання.

Проблеми із щитоподібною залозою
Зниження кількості гормонів щитоподібної залози уповільнює обмінні процеси в організмі. Що призводить до жирових відкладень.

Порушення роботи гіпофіза
Це порушення відоме як адіпозогенітальна дистрофія.

Його основні причини:

  • інфекційні захворювання (менінгіт, туберкульоз, енцефаліт та ін.);
    травми голови.

Найчастіше це проблема дитячого чи юнацького віку.

Порушення роботи надниркових залоз
Називається це захворювання синдром Іценка-Кушинга. Воно, як правило, торкається дорослих. Синдром провокує надмірне вироблення гормону кортизолу, також відомого як гормон стресу. Його надлишок сприяє швидкому розщепленню білка, що підвищує рівень цукру на крові. При цьому зменшуються обсяги м’язової тканини. І щоб компенсувати втрати організм збільшує жирові відкладення.

Основні зони, в яких накопичується жир у такому випадку – це талія, стегна та підборіддя. І майже ніколи – ноги та руки.

Лептинорезистентність
Надмірне утворення гормонів призводить до постійного переїдання, оскільки організм «забуває» спалювати жир для виробництва енергії. Людина з лептинорезистентністю не в змозі визначити, чи вгамувала вона голод. В результаті надлишок їжі розтягує шлунок, що призводить до розладу харчової поведінки та ожиріння.

Коригується лептинорезистентність досить легко і водночас складно. Ніякі ліки та чарівні процедури не потрібні, але важливо:

  • щодня займатися спортом, нехай навіть це буде коротке кардіо чи йога (нагадують організму про необхідність спалювати жири);
  • робити харчові паузи більше чотирьох годин (також надають запит організму на спалювання калорій);
  • рано вечеряти та повністю відмовитися від вечірніх і тим більше нічних перекусів.

Дисбаланс статевих гормонів
При зменшенні вироблення статевих гормонів загальна активність організму також знижується. Як наслідок, накопичується зайвий жир у районі стегон та живота. Набагато рідше він з’являється на ногах чи зоні підборіддя.

Психічні порушення
Багато розладів психіки та нестача сну призводять до переїдання та нічних зривів, а також до заїдання стресу. Нестача дофаміну – гормону щастя – змушує організм шукати його в будь-яких швидкодоступних проявах. Цукор і прості вуглеводи – один із найпростіших способів підвищити рівень дофаміну. Але негативний результат не забариться: від переїдання збільшується загальна маса тіла.

Хронічне запалення
Якщо організм реагує на запалення у нормальному режимі, він весь мобілізується та вирішує проблему. Але якщо мова про хронічне запалення, з’являється ризик підвищеного вироблення гістаміну. А де є він, там завжди будуть і набряки – вони також сприяють набору ваги.

Причин надлишкової маси тіла дуже багато, причому близько 25% випадків безпосередньо пов’язані з неправильним харчуванням. Тому, якщо ви помітили, що почали набирати вагу, хоча жодних видимих ​​причин для цього немає, варто звернутися до лікаря. Так ви зможете виключити небезпечні захворювання або вчасно їх діагностувати та отримати допомогу.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь