original
Здоров’я Поради Харчування

Що буде, якщо відмовитись від цукру

Рафінований цукор — це штучно-промисловий продукт, тобто продукт, якого в природі не існує. Отже, без нього можна цілком повноцінно харчуватися та існувати людині.

Однак у сучасному світі це практично неможливо — цукор додається скрізь: не тільки в солодощі, а й у такі продукти, як хліб, напої, соуси і т. д. Таким чином, навіть людина, яка обмежує себе в солодкому, вживає набагато більше добової норми цукру. Тоді, як ласун, вживаючи цукор безконтрольно, перевищує всі норми в кілька разів і непомітно для себе губить своє здоров’я.

Більшість людей вважають, що цукор шкідливий тільки для фігури і тому обмежують солодке виключно в рамках дієти. Хоча шкода цукру на цьому не закінчується.

Захворювання, що може спричинити надмірне вживання цукру:

діабет;
ожиріння;
карієс та руйнування зубів;
серцево-судинні захворювання, ризик розвитку інфарктів та інсультів;
рак підшлункової залози;
захворювання нирок;
печінкова недостатність;
підвищений кров’яний тиск;
артрити, артрози;
передчасне старіння шкіри;
дефіцит вітамінів.

Крім того, надлишок цукру в харчуванні викликає хибний апетит та сприяє переїданню, а також негативно впливає на психоемоційний стан людини.

Що буде, якщо відмовитись від цукру на місяць

Як було зазначено раніше, білий цукор не потрібен нашому організму. Глюкозу, необхідну для забезпечення організму енергією, можна одержати із фруктів, овочів та ягід. Тому відмова від рафінованого цукру сприятливо позначиться на вашому організмі. Перші зміни стануть помітні вже за 10-14 днів.

Перший тиждень

У перші три дні після відмови від цукру ви відчуватимете напружений стан, можливо, станете більше нервувати і погано спати. Це переломний момент; якщо не зірватися в ці дні, надалі на вас чекають приємні зміни:

почуватиметеся набагато бадьоріше та енергійніше;
налагодиться робота шлунково-кишкового тракту;
зміниться сприйняття смаку – та їжа, яка вам не подобалася раніше (наприклад, фрукти, овочі, кава), відкриється для вас по-новому.

Другий тиждень

За перший тиждень відмови від цукру ви побачите перші зміни у вазі – піде від 800 г до 1,5 кг. Крім цього, на другому тижні стануть помітні покращення у стані шкіри: помітно скоротиться кількість висипань на обличчі, зникнуть набряки. Стануть помітні зміни у настрої, покращиться якість сну.

Третій тиждень

Вага продовжуватиме знижуватися: за тиждень у середньому йтиме 1 кг. Зменшиться артеріальний тиск, знизиться холестерин, а водночас і навантаження на серце. Піде залежність від солодкого, зміняться харчові звички.

Четвертий тиждень

Через 3-4 тижні без цукру ви схуднете на 4-5 кг. Поліпшиться метаболізм, а отже, вага не повертатиметься назад.

Крім того, за цей місяць у пошуках альтернативи цукру ви відкриєте для себе багато нових та смачних продуктів, що містять природні цукри. Смаки зміняться настільки, що улюблений раніше пиріг здаватиметься нудотно-солодким.

Після місячної відмови від цукру ви вже навряд чи повернетеся до безконтрольного споживання солодкого.

Добова норма цукру
За даними ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я) дорослій людині без шкоди здоров’ю можна з’їсти 25 грамів цукру на день. Це приблизно п’ять чайних ложок. Для дітей норма менша — лише 15 грамів на добу.

Щоб зрозуміти, укладаєтесь ви в норму чи ні, необхідно важити не тільки доданий в чай ​​цукор, але і весь доданий цукор – той, який міститься у продуктах, що вживаються вами, а значить доведеться вивчати етикетки і читати склад.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь