miopia
Здоров’я

Люди з короткозорістю сплять гірше, ніж нормально зрячі

Короткозорість, за найскромнішими підрахунками, вражає до 30 відсотків дорослих і 10 відсотків дітей, а в деяких країнах ці показники доходять до 90%. Більш того, вчені вважають, що до 2050 року короткозорим буде близько половини населення планети. А нещодавно нове дослідження, проведене вченими з Університету Фліндерса, зв’язало короткозорість з поганою якістю сну.

Короткозорість – дуже поширене захворювання очей, при якому віддалені об’єкти виглядають нечіткими, а близькі об’єкти видно чітко. Вона може варіюватися від легкої, коли лікування не потрібне, до важкої, коли зір людини значно погіршується.

Дослідники виявили, що у людей з короткозорістю якість сну гірше, ніж у людей з нормальним зором. Відбувається це через затримку циркадних ритмів і нижчого виробництва мелатоніну – гормону, що відповідає за регулювання сну в нічний час. Вчені сподіваються, що їхні результати допоможуть у ранній діагностиці та лікуванні міопії у дітей. Вчені проаналізували циркадні ритми – 24-годинні цикли, які є частиною внутрішнього годинника організму – і вироблення мелатоніну у студентів університетів, у частині з яких була короткозорість, а в іншої частини був нормальний зір.

Аналіз результатів показав, що учасники з короткозорістю мали значно сповільнені циркадні ритми і більш низький рівень мелатоніну в слині й сечі в порівнянні з учасниками з нормальним зором. Вчені пояснюють, що порушення циркадних ритмів і сну через появу штучного світла і використання світловипромінювальних електронних пристроїв для читання і розваг стали визнаною проблемою для здоров’я в декількох областях, але їх вплив на здоров’я очей мало вивчено. Нові результати надають важливі докази того, що оптимальний сон і циркадні ритми важливі не тільки для загального здоров’я, але і для гарного зору.

Ґрунтуючись на отриманих даних, дослідники закликають переглянути звички дітей щодо сну і вплив екранів, щоб знизити ризик розвитку міопії. Це особливо важливо і тому, що міопія часто розвивається саме в дитинстві. Тож своєчасні заходи дозволять запобігти її розвитку. Тепер вчені мають намір більш точно вивчити час циркадного ритму, загальне виробництво мелатоніну уві сні й нічний вплив світла на маленьких дітей – фактичних цільових груп для профілактики міопії. Це дозволить по-новому поглянути на біологічні чинники та фактори навколишнього середовища, що лежать в основі міопії, що допоможе в ранній діагностиці та лікуванні міопії.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь