1
Здоров’я

Чим шкідлива кава?

Комусь потрібно обов’язково почати день з кави, щоб підбадьоритися і прокинутися. Інші не уявляють зустрічі з друзями без чашки Флет Вайта або айс-латте і довгої прогулянки містом. Кава популярна в кожній країні, і в допустимих кількостях навіть корисна для здоров’я. При цьому існує безліч досліджень, в яких вивчаються не тільки корисні, але й шкідливі якості кави. Розбираємося як кава діє на організм і чим можна замінити напій, якщо є конкретна непереносимість.

Чому кава може нашкодити.

Кава вводить організм в оману. Перше, з чим асоціюється слово «кава» – бадьорість. Багато хто помічає, що після міцної кави проходить відчуття сонливості, з’являється енергія і піднімається настрій. Але мало хто замислюється, як саме напій діє на людину.

У клітинах організму знаходиться аденозин. Він бере участь в утворенні аденозинтрифосфату (простіше кажучи, АТФ), який можна назвати «енергетичною валютою», головним джерелом енергії. Аденозин також регулює сон і неспання: під час тривалих періодів неспання він накопичується в організмі, а під час сну – зменшується. Тому, коли в клітинах організму аденозину стає занадто багато, він впливає на рецептори нервових клітин, підказуючи, що настав час відпочинку.

Можна сказати, що кава заважає аденозину повідомити рецепторам про втому, блокуючи сигнал. Організм перестає відчувати сонливість і продовжує роботу. Хоча це тільки омана, в яку його ввела випита кава.

Хто може пити каву?

Оскільки кофеїн впливає на рецептори, що знаходяться в серцево-судинній системі, в нервовій системі, нирках і в шлунково-кишковому тракті, вкрай важливо, щоб у людини, що вживає каву, не було проблем зі здоров’ям у цих сферах. Це можна визначити двома перевіреними способами. Можна спостерігати за самопочуттям після випитої кави. Якщо підвищується серцебиття, з’являється тривожність і занепокоєння, бажано скоротити кількість кави. Також можете здати тест на діагностику харчової непереносимості, і в тому числі кофеїну.

Скільки кави можна пити в день?

Оптимальна кількість – дві чашки в день. Не варто зловживати кофеїном: навіть якщо немає схильності до вказаних вище захворювань, систематичне вживання трьох-чотирьох чашок кави в день може збільшити ризик проблем в майбутньому. Також не потрібно пити каву натщесерце, щоб не викликати печію. Починайте ранок зі склянки води, через 20-30 хвилин переходите до кави і сніданку.

Чим замінити каву?

Для багатьох кава – приємна традиція. Це – окреме задоволення: прийти в затишну кав’ярню, замовити напій і насолоджуватися його ароматом і смаком. Тому не всі можуть «злізти» з кави: здається, що альтернатива буде сильно відрізнятися і не мати нічого спільного з справжньою кавою. Це помилкова думка. Можна знайти варіанти, схожі на каву за властивостями, і навіть, які приносять організму більше користі.

Перша найпопулярніша заміна кави – цикорій і корінь кульбаби. Через особливу суміш обсмажених коренів напій набуває кавовий смак, але без кислотності і гіркоти. У нього навіть не потрібно додавати цукор – коріння кульбаби і цикорію містять натуральну фруктозу, яка надає напою солодкий смак. Таку ж суміш можна додавати замість кави при приготуванні десертів.

Pero («пéро») на основі ячменю – ще одна популярна заміна кави, яка отримує визнання за рахунок яскравого смаку та натуральності. На відміну від суміші з цикорію і кульбаби, при приготуванні напою буде достатньо однієї чайної ложки, щоб отримати аналог кави. У напій можна додати молоко і підсолоджувач. Але він не підійде тим, у кого алергія на глютен.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь