KMO 162543 15390 1 t218 114514
Спорт

Як вага тіла впливає на швидкість бігу?

Найшвидший марафонець світу і дворазовий переможець Олімпійських ігор Еліуд Кіпчоґе при зрості 167 см важить 52 кг. Це єдина на сьогодні людина, яка пробігла марафонську дистанцію в 42, 195 м швидше двох годин. Водночас Усейн Болт – найвідоміший спринтер – при зрості 195 см важить 94 кг, тобто майже у два рази важче Кіпчоге. І обидва – найкращі на своїх дистанціях. Яка ж ідеальна вага бігуна і чи впливає вона на швидкість бігу?

Чи впливає вага на швидкість?
Це залежить від тривалості бігу. Якщо ви спринтер і дистанція не більше 400 м, то м’язи будуть дуже інтенсивно працювати протягом декількох десятків секунд. Така робота вимагає великої потужності: спринтери роблять понад 200 кроків за хвилину, і кожен крок рухає атлета вперед на 2,2-2,4 м. Не дивно, що в стартові колодки на коротких дистанціях встають хлопці і дівчата з потужними рельєфними м’язами.

Спринтери проводять багато часу в тренажерному залі, працюючи з великими обтяженнями. В іншому випадку у них не вийде виробити вибухову силу, необхідну для дуже швидкого бігу. Якщо ж ви біжите 42 км, то головним для вас буде заощадження енергії. Еліта марафонського бігу робить 180-190 кроків за хвилину, кожен довжиною 1,6-1,9 м. Серед найкращих марафонців немає людей з великими м’язами, вони дуже сухі. Тобто чим менше ваги ви несете, тим менше енергії витратите.

Простіше кажучи, є дві загальні закономірності, що зв’язують масу тіла і швидкість бігуна:

Чим більша м’язова маса, тим (за інших рівних умов) більшу швидкість може розвинути бігун. При цьому час, який він витримає на високій швидкості, скорочується.
Чим менша маса тіла, тим спортсмен витриваліший і тим швидшим він буде на довгих (> 1000 м) дистанціях.

Чи існує ідеальна змагальна вага бігуна?
Будь-який атлет, всерйоз прагне до досягнення найкращих результатів в бігу, прагне досягти своєї оптимальної ваги. А саме – поєднання максимально можливої м’язової маси (головним чином, м’язів ніг) і мінімально можливої загальної маси тіла. Всі бігуни – і спринтери, і стаєри – хочуть позбутися від жиру, який заважає їм бігти швидше і довше. І це не дивно. Для звичайних людей, які бігають “для себе”, контролювати масу тіла теж важливо.

Як розрахувати свою ідеальну вагу для бігу?
Загальновідоме правило «ідеальна вага = зріст мінус 100» цілком працює з поправкою на статуру. Тим, кому від тата з мамою дісталися невеликий зріст і кремезна статура, може вистачити і формули «зріст мінус 90». Але тільки якщо при цьому шкірна складка на животі зовсім тоненька і рельєф м’язів живота (ті самі «кубики») добре видно. Часто такі люди схильні до набору ваги, тому їм потрібно регулярно ставати на ваги і уважно контролювати вміст холодильника. Їх тренування, як правило, повинні бути спрямовані на розвиток і підтримку витривалості.

І навпаки, власникам довгих тонких рук і ніг можуть знадобитися додаткові зусилля з нарощування і підтримання достатньої м’язової маси. Це потрібно для того, щоб справлятися з навантаженнями під час бігових тренувань і змагань. У людей з таким типом фігури найчастіше не виникає проблем з витривалістю. Але без роботи на розвиток сили їм не вистачає швидкості.

У будь-якому випадку, яка б фігура у вас не була і як би ви не бігали, головне – продовжувати тренуватися, підтримувати фізичну активність і отримувати від цього задоволення.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь