Running man 1
Новини Спорт

Американські вчені з’ясували, як гени впливають на прогрес у спорті

Учені американського Університету Тенессі Генрі Чанг та Ден Гордон опублікували результати дослідження, що вивчає вплив генів на адаптацію атлетів до навантажень різного типу. Спеціалістами було проаналізовано дані про тренування понад 3012 спортсменів.

Аналіз показав, що в середньому люди бачили значні покращення у своїй фізичній формі, коли вони тренувалися три рази на тиждень протягом 12 тижнів – незалежно від їхньої генетики. Напевно ви й самі помічали, що найсильніше прогрес видно у спортсменів-початківців, зате потім підтримувати результат стає важче.

Але і за ці три місяці тренувань вже стали помітні відмінності між учасниками з різним набором генів. Навіть якщо виключити додаткові показники, що впливають на чистоту аналізу (стать, вік, дієта, кількість сну), різниця між виконаними вправами та ефектом від них доходила до 10%.

Як генетика впливає на спортивні результати

Найбільша відмінність (10%) залежно від генетичної схильності була виявлена у силових вправах, а 4% – у кардіотренуваннях. Якщо комусь для досягнення необхідного ефекту знадобиться зробити 20 віджимань, іншому щасливчику буде достатньо і 18 разів.

Учені підкреслюють, що це зовсім не означає, що люди з певними генами повинні здатися та кинути спортивні заняття. Просто їм доведеться працювати трохи старанніше, ніж іншим, але ці зусилля будуть винагороджені.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь