Споживання великої кількості кофеїну збільшує ризик глаукоми більш ніж в три рази для людей, генетично схильних до високого очного тиску (ВОТ). Небезпеку кави для зору розкрили вчені Медичної школи Ікана при медичному центрі Маунт-Синай.
Фахівці проаналізували записи про більш як 120 000 учасників, зібраних в період з 2006 по 2010 роки. Добровольцям, які також надали зразки своєї ДНК, було від 39 до 73 років. Вони заповнили дієтичні анкети, відзначаючи, скільки п’ють напоїв та вживають продуктів з кофеїном щодня. Дослідники враховували наявність глаукоми у сімейному анамнезі.
Через три роки в учасників виміряли внутрішньоочний тиск і обстежили очі. Високе споживання кофеїну не було пов’язане з підвищеним ризиком більш високого очного тиску або глаукоми. Однак чверть добровольців, у яких виявили найвищу генетичну схильність до глаукоми, любов до кави і кофеїновмісних продуктів була пов’язана з високим ризиком розвитку ВОТ і глаукоми.
Зокрема, споживання більше 480 міліграмів кави в день (приблизно відповідає чотирьом чашкам кави) сприяло очному тиску на рівні 0,35 міліметра ртутного стовпа. При високому генетичному ризику споживання приблизно трьох чашок кави в день збільшувало ризик глаукоми в 3,9 рази в порівнянні з тими, хто вживав кофеїн в мінімальній кількості або взагалі не вживав.
При глаукомі внутрішньоочний тиск перевищує норму, що призводить до незворотних дефектів зору, включаючи зниження гостроти зору, зменшення візуального поля і атрофію зорового нерва. Лікування здатне уповільнити прогресування захворювання, яке веде до сліпоти.