cifrovoy detoks kak sredstvo protiv zavisimosti ot smartfona
Поради Здоров’я

Як позбутися залежності від телефону

Щоб позбутися залежності, потрібно понад тиждень. Але головне почати. Як перестати «зависати» в телефоні і наскільки важко цього позбутися?

Не можна заперечувати, що гаджети – незамінна частина нашого життя. Будильники тепер ми ставимо на телефоні, навчаємось на телефоні, музику слухаємо там же, дорогу від пункту А до пункту Б теж знаходимо через гаджет. Але як бути, якщо гаджет забирає весь вільний час?

Позбутися звички постійно зависати в гаджетах за сім днів не можна. Мінімум на це потрібно півтора-два місяці. Це той період часу, коли потрібно свідомо обмежувати себе, щоб відбулися реальні зміни в житті.

Однак навіть тиждень усвідомленого користування телефоном допоможе вам побачити результат та звільнити чимало часу для себе та своїх справ.

Через що виникає залежність від гаджетів

Перш ніж позбавлятися, необхідно зрозуміти причини. Надмірна захопленість не виникає на порожньому місці, за нею щось стоїть. Спочатку варто усвідомити, що вам заважає менше часу проводити в гаджетах. Наприклад, відсутність хобі та інтересів у житті.

Причини залежності можуть бути зовсім різними:

  • відсутність бажання контактувати із реальним світом;
  • відсутність почуття безпеки та високий рівень тривоги;
  • відсутність довіри до оточення;
  • незадоволеність своїм життям або якоюсь його частиною.
    Спочатку потрібно зрозуміти, від яких проблем допомагають відволіктися гаджети, яку порожнечу вони заповнюють. І розбиратися саме із цими реальними причинами.

Знайдіть альтернативу

На першому етапі найкраще підшукати гаджету відповідну здоровішу заміну. Наприклад, комп’ютерні ігри замінити настільними. А замість скролінгу стрічки новин читатиме книжки.

Позбудьтеся спокуси

Ідеальний варіант – взагалі виключити зі свого життя предмет залежності. Але телефон (зазвичай йдеться саме про нього) викинути не можна, ним доводиться користуватися щодня – для роботи, навчання та комфортного спілкування.

У такому разі радимо видалити програми, які викликають надмірну залученість: ігри та соціальні мережі. Чим менше спокус, тим простіше відмовитись від шкідливої ​​звички.

Не шкодуйте себе

Дуже важливо на цьому шляху не йти на жодні компроміси та поступки, не робити собі поблажок. Не допускайте винятків, якщо хочете припинити зловживати гаджетами.

Сформуйте нові звички

Щоб процес відвикання від гаджетів пройшов легше, варто сформувати нові звички. Наприклад, замість вечірнього скролінгу у соціальних мережах можна практикуватися у правильному диханні чи медитаціях. Почніть прямо зараз.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь