6453b8a chereshnya e1528785652829
Харчування

Дієтологи розповіли про корисні властивості черешні

Черешня продовжує молодість, покращує сон, знижує ризик онкологічних захворювань і має ряд інших корисних властивостей, пише Women’s Health з посиланням на дієтологів.

Цей фрукт здатний запобігати появі зморшок. Черешня багата на вітамін С (10 міліграмів на чашку) й іншими антиоксидантами, які пригнічують запалення і окислювальний стрес в організмі.

«На клітинному рівні окислювальний стрес – це процес, який пошкоджує клітини і, можливо, ДНК», – каже Саманта Кассетті, доктор медичних наук, експерт з харчування та здоров’я і співавтор книги “Цукровий шок”.

Також черешня може знизити ризик розвитку раку завдяки поліфенолам. У 2019 року в журналі Nutrition and Cancer описували досвід лікування клітин раку молочної залози екстрактом чорної черешні в лабораторії – він придушував зростання ракових клітин на 50 відсотків. Через рік в Journal of Functional Foods було описано інше дослідження, яке також показало, що екстракт темної черешні перешкоджає росту ракових клітин.

Інша властивість черешні – знижувати кров’яний тиск, що, як відомо, найчастіше призводить до інфаркту та інсульту.

Поліфенольні сполуками в цьому фрукті збільшують вироблення оксиду азоту та покращують функцію клітин, якими вистелені кровоносні судини, пояснила Кассетті.

Також черешня уповільнює зниження когнітивних здібностей. Завдяки антоцианам, поліфенольним антиоксидантам, які надають їй темно-червоний колір, поліпшуються функції мозку і пам’ять. Вони знижують запалення і протидіють окислювальному стресу в мозку, через які підвищується ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших видів деменції.

Також черешня захищає кровоносні судини від утворення бляшок.

Цей фрукт може допомогти і в боротьбі з діабетом другого типу. Поліфеноли в черешні покращують чутливість до інсуліну, тому глюкоза може поглинатися клітинами і використовуватися для отримання енергії.

Нарешті черешня допомагає заснути і краще виспатися. Дослідження показують, що у людей з безсонням вищий рівень окисного стресу, тому, можливо, антиоксиданти, що містяться в черешні, допомагають протистояти цьому впливу, і нормалізують сон, вважають дієтологи.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь