covid 19
Здоров’я Поради

Відновлення після коронавірусу

COVID-19 не минає без наслідків, причому почуття легкого нездужання може зберігатися протягом багатьох тижнів і навіть місяців. Неприємні відчуття і ускладнення, що виникли після хвороби, називаються постковідним синдромом. Після вірусу організму необхідно відновитися й зміцніти.

Основні правила реабілітації

  1. Виконуйте аеробні навантаження в положенні сидячи або навіть лежачи й напівлежачи. Можна робити вправу велосипед, обов’язкові навантаження на руки. Якщо при тренуванні рук використовується додаткова вага, то принцип тут такий – менше вага – більше число повторень. На велотренажері тренуватися можна, але починати потрібно з більш горизонтального положення. Важливо, що вправи повинні бути регулярними і з досить високою частотою – від 4 до 6 днів на тиждень. Навантаження збільшуйте плавно й поступово.
  2. З активними кардіонавантаженнями, ймовірно, доведеться почекати. У будь-якому випадку починати потрібно з ходьби. Потім поступово можна використовувати велосипед. Але найкраще – ходити і гуляти, дихати свіжим повітрям.
  3. Правильно харчуємося! У цьому випадку це означає: їмо невеликими порціями, звертаємо увагу на те, щоб калорій було досить, ніяких жорстких дієт. Організму потрібні і білки, і жири. Вуглеводи теж важливі, але солодке варто замінити великою кількістю клітковини (овочі, зелень). Це нормалізує травлення і підвищує емоційний фон.
  4. Спати після хвороби необхідно не менше 7 годин. Провітрюємо спальню перед сном, уповільнюємо фізичну активність за 2-3 години до часу сну. Якщо є така можливість, то перед сном краще прогулятися і не об’їдатися, вечерю завершити за 1,5-2 години до сну.
  5. Постарайтеся безпосередньо перед сном не використовувати гаджети, тому що це викликає перезбудження нервової системи. Не варто брати з собою телефон в ліжко. Тому що, якщо ви прокинулися серед ночі, а у вас під рукою телефон, – ймовірність того, що ви почнете щось читати, велика. А як тільки ви щось прочитали, мозок вже перебудувався на іншу діяльність.
  6. Ми всі зараз знаходимося в стані стресу. Особливістю даної інфекції є гіпоксія, кисневе голодування. Це може бути передумовою для розвитку тривоги, посттравматичного стресового розладу, депресії. У таких випадках потрібна психологічна підтримка – зверніться по кваліфіковану допомогу.
  7. Контролюйте рівень вітаміну D. Якщо аналізи виявлять його недостатність, потрібно буде приймати додатково.
  8. Алкоголь виключений. Так, деякі лікарі з Італії, наприклад, пишуть про те, що келих вина не завадить. Але на ранніх стадіях реабілітації алкоголь протипоказаний. Оскільки судини були схильні до серйозної атаки вірусу під час захворювання, не варто піддавати їх ще й алкогольному навантаженню в період реабілітації.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь