scale 1200
Харчування

Без м’яса. Найкращі джерела білка

У протеїну (він же білок) – найкраща карма серед трійці “білки-жири-вуглеводи”. Усі намагається їсти продукти з мінімальною кількістю жирів та простих вуглеводів та максимальним вмістом білка. Втім для того щоб споживати багато білка, не обов’язково їсти когось живого.

Ми зібрали добірку багатих на білок продуктів, на які вам варто особливо звернути увагу, якщо ви ступили на шлях здорового способу життя чи вегетаріанства

Кіноа

Різновид зернової культури, погано поширеної в наших краях виключно через те, що росте переважно в Південній Америці, а тому доїжджає до нас у неабияк здорожчаному вигляді (орієнтовно 100 гривень пачку 400 грамів). Втім, зараз купити цю крупу легко практично у будь-якому мережевому супермаркеті.

Кіноа містить більше білка, ніж будь-які інші злаки на нашій планеті: в середньому близько 16 грамів на 100 г – приблизно як м’ясо, а в деяких сортах білка і зовсім більше 20 грамів. Але це ще не все.

Амінокислотний склад білка в кіноа збалансований і близький до складу білка молока, а кількість амінокислот (складові елементи білка) до 20 типів.

Едамаме

Молоді соєві боби містять не лише багато білка, а й заліза, кальцію, цинку, вітамінів А та В та просто клітковини. Найбільше едамаме оцінили у Японії. Вони там ідуть, як закуска до пива. Тим часом цілком згодяться за основну страву. Вміст білка там – 11 г на 100 г.

Чіа

Насіння чіа, відомого також як “Іспанська шавлія”, дуже популярні у Мексиці, США, а віднедавна і в Україні. У їжу йде саме насіння цієї високогірної рослини. Полюбилися вони за фантастичний вміст білка (20 грамів на 100 г), антиоксидантів, лінолієвої та інших жирних кислот Омега-3 і клітковини.

А ще вони багаті кальцієм. В 100 гр. насіння міститься 631 мг кальцію, вдвічі більше, ніж у склянці молока.

Сейтан

Це страва чи продукт, який не завжди легко відрізнити від м’яса, а виготовляється він із пшеничного білка.

100 г сейтану містять близько 40 г вуглеводів, 25 г білка і 1 г жиру, а це серйозний успіх у зожному середовищі.

Арахісова паста

Улюблена подруга бодібілдера на масі. У ній цілих 50 грамів жиру, тому підходить не всім, але цей жир корисний, насичених жирів там всього близько 10 грамів на сотню. Натомість і білка чимало – 25 грамів. Загалом арахісова паста ідеальна на десерт, якщо ви не добираєте калорій.

Якщо ж ви раптом опинитеся без грошей у незнайомому місті, банкою арахісової пасти та батоном хліба можна харчуватися приблизно тиждень.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь